Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin etusivulle - Click here to return back to the front page

On the 10th August in 2022

Timon Omat MP4 Musikkivideot

Tein kerran sellaisen erehdyksen, että latasin YHDELLE palvelimelle pari omaa biisiäni, ja ajattelin hieman samalla tienata pari penniä. Tuloksena oli se, että lopulta ne kaikki ne olivat tyrkyllä aina Amazonia myöten, ja vaikka aikaa kului kuinka, niin rahaa ei kuulunut. No, en minä nyt niin kovin sitä (rahaa) odottanutkaan, sillä mikään ei mene verottajan ahnaan silmän ohi, ja verottajan karttuisa käsi olisi varmaankin heti (ollut) ojossa. Uskoisin nimittäin että rahaliikennettä ulkomailta Suomeen seurataan, ja ainut konsti lähettää tänne rahaa huomiotta lienee tavallinen kirjekuori.

Sanoisinkin tässä niinkuin sadun Voipukki uuninsolasta koukkuselälle noidalle, joka esitteli hienoa veistä: Anna se veitsi heti tännet! Poika piilotteli näet uuninsolassa. Sitten noita laittoi Voipukin säkkiin ja yritti viedä kotiinsa makoisaksi ruuaksi. Matkalla poika pääsi karkaamaan säkistä puhkomalla säkkiin reiän veitsellään, jonka oli noidalta saanut. Mutta asiaan. Näyttäisikin vahvasti siltä, että ainoaksi ansiokseni nettimusiikin ihmeellisessä maailmassa jää toistaiseksi IUMA -yhtiöltä saama shekki 0.41 dollaria, jota ei kannattanut edes lunastaa koska verottaja olisi siitäkin vienyt muutamat taalat, ja summan siirtäminen Yhdysvalloista Suomeen omalle pankkitilille olisi vienyt sekin rahaa. Olisi siirretty valuuttaa melkein nolla euroa, ja kustannukset olisivat olleet useita kymppejä.

ZIGI Ai-Ai-Ai

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon ZIGI Ai-Ai-Ai

Tämä on paranneltu versio biisistä, joka siirsin kaupattavaksi nettiin myytäväksi. Tämä video on tosin paljon parempi kuin se audio, jota sinne tarjosin, sillä tässä on mukana enemmän bassoa, ja parempi rytmi. Tämä video ”kulkee” musiikillisesti paremmin, niin sanoakseni. Ja sanonkin. Eikä tämä maksa kenellekään yhtään mitään. Minulle tämä on maksanut maineen ja kunnian, sekä elämän.

Mummon hummat - Se Wsi Leukaliinalaulu

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Mummon hummat - Se Wsi Leukaliinalaulu

Minua nauratti kovin kun luin ensimmäistä kertaa, että kuolleille laitetaan leukaliinat, etteivät leuat repsottaisi pahasti. Melkein yhtä huvittavaa oli nähdä kuinka ulkomaisissa elokuvissa kuolleille laitettiin isovarpaaseen tunnistuslappu rusettisolmulla. Se, että kuolemaan liittyvät asiat minua huvittavat, johtuu siitä että minusta aiottiin kouluttaa Moision mielisairaalassa patologin apulainen, ja sinä lyhyenä aikana tuli nähtyä kaikenlaista. Siksi minua ei juurikaan kiinnosta katsella elokuvia joissa mässäillään tolkuttomalla väkivallalla, ja kuolemalla. Siksi goottiaatekaan ei vienyt minua mukanaan, ja siksi käyn erittäin vastenmielisesti ihmisten hautajaisissa, koska niissä teeskentely ja hurskastelu saavuttavat huippunsa. Muistan kerran kun Moision sairaalassa oli joku potilas kuollut, ja sukulaiset rynnivät pieneen huoneeseen jossa vainaja makasi lasittunein silmin metallipöydällä. Ne parahtivat valtaisaan itkuun, mutta pahimpien itkuntyrskähdysten vaiettua joku punaniska sukulaismies tietysti kysyi täysin asiallisen kuivalla äänellä rykien: No, jäikös siltä mitään, meinaan rahaa? Ei niin mitään, täytyi sanoa, sillä monet potilaat olivat pahasti velkaa kuntainliitolle, ja siksi eivät yleensä onnistuneet rakentamaan minkäänlaista ehtoisaa siviilielämää, ja tervehtymään, ja palasivat pian tekemään uutta sairaalavelkaa.

Kaks' kisälliä kulki

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kaks' kisälliä kulki

Tämä on traditsionaalinen kansanjuomalaulu, jota on hoilattu paljon erityisesti 1970-luvulla opiskelijabileissä, joissa ryypättiin perseet olalle. En minä nyt niin paljon näissä bileissä käynyt, koska eivät ne minua syystä tai toisesta niihin kutsuneet. Jäin siis vaille opiskelijaelämän riemuja. Tässä biisissä käytän halpaa sähkökitaraa, ja ZOOM G1Xnext -laitetta äänen särkemiseen. Periaatteessa tämä on one-take -nauhoitus, ja mielestäni parasta mitä olen tehnyt. Ottakaa siis se tällaisenaan, ja hyväksykää sellaisenaan.

Nyt meitä nyppii

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Nyt meitä nyppii

Jollakin ihmeellisellä tavalla tämä biisi liittyy Kuopio tanssii ja soi – tapahtumaan, jota en ole koskaan viettänyt. Kerran tosin kuljin Kuopion torin poikki kun esiintymislavalla koikkelehti vääntelehtiviä tanssijantapaisia. En vakuuttunut tanssitaiteen jalosta luonteesta. Kun ajattelen tanssia, tulee mieleen hiki ja hiivasieni ja väkevä jalkovälilemu. Tulee mieleen myös nälkiintyneen näköiset, lihaksikkaat naiset, ja homot, jotka pitävät miestanssijoista. Kaiken kaikkiaan minä en siis pidä tanssista, ja siksi voikin sanoa, että ainakin minua ”nyppii” kun näen tanssijoita, tai kansantanssin petkeltäjiä.

Viskii ruukussa (Whiskey In The Jar)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Viskii ruukussa

Ensimmäistä kertaa kuulin tämän biisin Barbara Helsingiuksen laulamana, ja tämä oli tehnyt siihen oman sanoituksensa (jota en enää muista). Vasta ihan viime vuosina olen kuullut alkuperäisiä irlantilaisversioita YouTubesta, ja silloin päätin itsekin ”kääntää” laulun suomeksi, vaikka en olekaan oikein koskaan ymmärtänyt mitä siinä sanotaan, ja miksi hoetaan että viskii ruukussa, ja niitä sunfaraa -juttuja. Ei se mitään!

Satuloitu nainen

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Satuloitu nainen

Tämäntapaisen laulun veisasin aikanaan Tainionkosken yhteiskoulun konsuissa ihan sähkökitaran säestyksellä. Yleisö vallan huusi, sillä tuollaisia lauluja ei ollut tapana laulaa konsuissa, mutta onneksi rehtori oli kansliassa tupakalla. Monen päivän ajan ne sitten huokailivat koulun pihalla, että mikäköhän tuostakin vielä tulee. Turhaa hohhailua, sillä ei minusta mitään tullut – ei ainakaan kuuluisaa julkisuuden henkilöä. Ja se se vasta on hyvä asia.

Tykkikannen poika (Jambalaya)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Tykkikannen poika (Jambalaya)

Minun mielestäni ”Jambalaya” -biisi on käännetty väärin suomeksi, ja se saattaa johtua siitä, että alkuperäistekstissä on joitakin vaikeasti selittyviä, ranskankielisiä sanoja, kuten ”piroque” ja sitten siinä puhutaan tykkikannella syntyneestä ja kasvaneesta pojasta? Yhdysvaltain etelärannikolla on sellainen tapa, että merimiehet viettivät vapaata aikaansa satamissa laivan tykkikannella, ja siellä oleskeli heidän seuranaan joukko sekalaisia naisystäviä ja heidän kaikkien yhteisiä lapsiaan. Siis sellaisia ”tykkikannen poikia”, eli sille sopiva englanninkielinen ilmaisu on ”son of the gun”. Suomalaisessa versiossa oli paljon parempi puhua merimieskapakasta, jossa ”Jambalaya” -niminen nainen tanssii notkein lantein, ja merimiehet hakkaavat käsiään kipein rantein - kun jostakin äyriäis -ja kanaruokalajista, ja tykkikannen pojasta joka pydystää Yvonnelle kaloja joen suistossa.

Kun Hairissa seistiin

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kun Hairissa seistiin

Muistan kun Hair -musikaali tuli Tampereelta Mikkelin teatteriin, ja kävin katsomassa esitystä. Lopussa ne seisoivat kaikki munaisillaan. Lauluni viittaa kuitenkin Helsingin esitykseen, jossa mukana olivat artistit Hector ja Anki. Muistan kuulleni Tampereen nuoren porukan laulaneen kovalla äänellä: Rakkaus, rakkaus, vittu, muna!” - mutta voin toki olla väärässäkin, ja he olisivatkin laulaneet: ”Helsinki, Helsinki, pohjolan valkea kaupunki!”.

Imatralla virtaa PORT-PORT-PORT

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Imatralla virtaa PORT-PORT-PORT

Imatralla on Portsilta -niminen paikka, joka sijaitse entisellä Imatran ja Joutsenon rajalla. Siitä ne ennenvanhaan kulkivat hevosilla Rauhan sanatoriosta ja Kovenkylästä Mellonkylän kautta Imatrallem kun Saareksiinmäen yli kulkevaa oikotietä ei vielä ollut rakennettu. Portsillassa asui näitä tämän maan vähäväkisimpiä ja jälkijättöisimpiä tanopäitä – ja noita ennen niin kuuluisia portsillan jätkiä, joiden kanssa Rauhan ja Korvenkylät jätkät kuulemma tappelivat – ties mistä kumman systä tapelleetkaan (varmaankin siksi että kuka olikaan se viisain mies joukossa). Imatralla asunut Hilma Valtonen nimesi Portsillan kartanon romaanissan siksi kartanoksi jonka eräs Lea Joutsenon näyttelemä hienohelma peri, ja elokuvassa Kilroy sen teki matkusti kartanoonsa - haitaria reessä rennosti soitellen.

Keitele ei niin vehmas

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Keitele ei niin vehmas

Keitele ei ole Keitele-järvi – niinkuin ei ole osa Pielavettäkään, mutta Nilakkajärven rannalla se toki on. Ei se ole kovinkaan vehmas, eikä sieltä taatusti löydä enää koskemattomia erämaitakaan. On niin moneen kertaan ahnaasti kaluttu, että saattaisi jopa hirvittää, jos vaan pääsisi eroon niistä hirvikärpäsistä. Keitele ei ole koskaan ollut mikään ”riinpiisin miesten” paratiisi.

Kuolema

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kuolema

Yrjö Jylhä oli sota-ajan runoniekka, ja väsäsi kenties omaa kuolemaansakin enteilevän runon Kuolema. Se oli oikein raamikas ja komeakin mies, mutta eivät ne raamit paljoa auta, kun kuolemasta on kyse. Luurangot näyttävät aika samalla samanlaisilta. Minua kuolema ei juurikaan kiehdo, sillä se on senverran arkinen juttu että on jokaisen edessä jokunen päivä, ja sitten voikin sanoa römeällä änellä, että tämä taisi olla sitten tässä, ja pieraista lopuksi kimakan lopettajaispierun.

Ratsuin sotaan

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Ratsuin sotaan

Tämäntapainen soittoesitys liittyy aikaan jolloin olin harrastavinani flamencomusiiikkia, mutta eipä se jaksanut tämän enempää kiinnostaa - samoin kuin ei myöskään rag-kitarointi tyyliin Stefan Grossman ja sen Vestapol. Pidin parempana sellaista perusrämpyttelyä, ja eikämeollaveljeksiä -tyylistä perushumppaa. Tämä siis liittyy Jyväskylän aikoihin, jolloin lähipiirissäni oli vielä noita kiratakeekoilijoita jotka harjoittelivat tuntikausia sormet verillä. Ei se ollut minun juttuni ollenkaan.

Professori Pönniön tuska

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Professori Pönniön tuska

Professori Pönniö on ihan keksitty juttu, mutta silti niin tosi. Onhan näitä nähty! Pönniöitä! Tällaistahan se tieteenteko usein on, että uskotellaan muille että jotakin muka nähtäisiin enemmän kuin muut – tai sitten vaan sanotaan kaikkea itselle negatiivista valeuutisiksi, niinkuin Trumppi teki. Jokainenhan tietää että juuri tämä hemmo valehteli koko ajan, ja että oli vaan niin tyhmä että itsekin uskoi olevansa viisaiden kirjoissa - eikä maksanut liikaa – ainakaan veroja.

Vessaan päin

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Vessaan päin

Vessoja on kaikenlaisia, niinkuin ”meit' joka maailman loukoss' – semssi kon ei ol' paittaka yl'”. Vessavenla taas on kuningatar vanhan paskiksen. Mutta asiaan. Vessoista on lopultakin aika harvoja musiikillisia esityksiä, mutta tässä nyt yksi lisää kaikkien vessojen kekoon.

Kerjuri huusi (hourien) kerjurille

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kerjuri huusi (hourien) kerjurille

Tässä laulussa olen käyttänyt Aale Tynnin suomennosta W.B. Yeatsin runoon Beggar To Beggar Cried. En osaa sanoa kuinka hyvin olen tässä onnistunut, mutta ”sävellys” on kuitenkin ihan omatekemä [joka ei (onneksi) kestänyt kauaa].

Kaarisilta

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kaarisilta

Tämäkin runo on Aale Tynnin hieman mahtipontista tuotosta – elämää suurempaa sielunmessua. Minä olen tehnyt tähän ”sävellyksen” - jos tämä sana sallitaan ja on tässä juhlavassa yhteydessä lainkaan sopivaa. Olisihan se toki mukavaa ajatella, että elämäni aikana suhmuroimani satunnaiset aktiviteetit muodostaisivat komean kaarisillan, ja että itse isä jumala olisi tällaisen tehtävän minulle asettanut. En kylläkään tähän usko, mutta ilmeisestikin Aale uskoi tämmöiseen ja koki elämänsä mahtavaksi – niinkuin amerikkalaisen Trumppilaisen mielestä kaikki mitä hän on tehnyt – on mahtavaa.

GUGANIN korvaamossa (Live)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon GUGANIN korvaamossa (Live)

Tässä tarinassa ei ole järjen hiventäkään. Se perustuu aikanaan rustaamaani pilapiirrokseen, jossa GUGAN -niminen hemmo oli perustanut korvaamon, jonne tuotiin Elmeri -nimistä nuorukaista, jolla ei ollut lainkaan ulkokorvia. Tässä on kyseessä LOGITECH -webbikameralla tallentamani Live -esitys.

GUGANIN korvaamossa (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon GUGANIN korvaamossa (SLIDESHOW)

No! Elmeriä yritettiin siis kaikin voimin korvata, mutta ei siitä mitään tullut – sillä jo Jori Malmstenin laulussakin sanottiin: ”Oli Elmeri miehistä parhain, häntä GUGAN ei korvata voi”. Ota tästä nyt sitten selvää! Ylläoevasta pikkukuvasta näkynee tapahtumien yleinen kulku. Tässä SLIDESHOW -esityksessä on joukko piirroksia, jotka alinperin oli tarkoitettu jonkinlaiseen juopon päiväkirjaan, mutta sattuneesta syystä ”kolleega” ei saanut tarinaa aikaiseksi, joten kuvatkin jäivät tyhjän pantiksi – mutta niinhän näissä ”projekteissa” tapaa aina käymään.

Achreniuksen juomalaulu (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Achreniuksen juomalaulu (SLIDESHOW)

Kuuntelin 1970-luvulla paljon radiota, ja kerran, yhtenä syysiltana eräs radion naistoimittaja esitteli pappissukuun kuulunutta runontekijää (Henrik Achrenius), joka lienee saanut vaikutteita Bellmannilta sun muilta. Henrik opiskeli Helsingissä, mutta joutui luopumaan opinnoistaan isänsä kuoltua. Koska runoon ei ollut säveltä, tein sen itse, ja nauhoitin laulun kasetille. Näin vuosikymmeniä myöhemmin löysin netistä Yxi Uusi Lystillinen Viisun alkuperäiset sanatkin, ja huomaisin että aika monet sanoista olin muistanut oikein. Tähän videoon olen ne kuitenkin liittänyt.

Anna ottaa mun tötsyy (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Anna ottaa mun tötsyy (SLIDESHOW)

Kun vielä vaikutin MP3.COM -musiikkipalvelimella omaa musiikkia lataavana asiakkaana. No! Kuuntelin kerran Doug Kerhawin esittämän biisin Don't Mess With My Too-Toot, jonka lisäsin oitis oman nettiradioni soittolistalle – josta Doug sitten lähetti minulle kiitoksensa. Siihen aikaan saattoi perustaa omia nettiradioitaan, joita muut saattoivat sitten kuunnella. Se oli ensikosketukseni Cajun -musiikkiin. Tosin tulkitsin laulun sanoituksen viittaavan siihen, että aina se pössyttely naisen viehkoilut voittaa, ja siihen ei sovi naisen sekaantua. Jokaisella tätyy olla oma ”Toot-Tootnsa”. Olipa se nyt sitten mitä tahansa.

Poika Vesannon (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Poika Vesannon (SLIDESHOW)

Vesanto on muuan kunta Pohjois-Savossa, ja oli aikanaan tunnettu tanhuharrastuksestaan (petkellyksestä), mutta kunta liittyi sittemmin kuolevien kuntien joukkoon, ja petkellys loppui. Poika Vesanto oli taas sellainen piirrustelija, joka piirteli ukokuvia joka paikkaan. Oli miten oli, niin tässä Vesanto (siis kunta) saa oman laulunsa, sillä jokainen Vesanto on aina laulun arvoinen. Pojasta en tiedä, kun en tunne.

Poika Vesannon (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Poika Vesannon (LIVE)

Vesanto ansaitsee myös live-esityksen, josta näkee, että biisi on soitettu ihan oikealla soittimella, ja omin nakkisormin. Että biisin voi esittää vaikkapa vesantolaisessa tupaillassa, jossa ukot käyvät nurkantakana hörpyillä ja tupakalla, ja sen jälkeen taas tanhu ja petkellys maittaa.

Pierulan Armas ja UHVO (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Pierulan Armas ja UFO (SLIDESHOW)

Pierulan Armas on se rasalalainen hemmo joka kertoi nähneensä UHVON Karhusjärven päällä. Näin hän minulle kertoi Lauritsalassa kerrostalomme keittiössä ylioppilasjuhlieni aikaan. Uskoutui minulle koska ilmeisesti uskoi minun ymmärtävän ufokokemuksien päälle jotakin. Enhän minä ymmärtänyt mutta kuuntelin kuitenkkin sujuvasti - ja olihan se meikäläisen elämä tuolloin jonkinsortin ufoilua. Päivääkään en silti vaihtaisi pois, mutta nauhoittaisin niiden päälle vaikkapa jalkapalloa niinkuin Karjalaisen akanpoika Irmeli -laulussa.

Pierulan Armas ja UFO (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Pierulan Armas ja UFO (LIVE)

Pierulan Armas on jo vainaa, mutta oli ihan historiallinen henkilö, joka näki kerran Karhusjärvellä kalassa ollessaan UFON (tai niinkuin Armas itse sanoi: UHVON). Kerran Armas ajoi autollaan Rasalassa pellolle, ja kun siltä kyseltiin syytä tähän, tokaisi hän: Kun tirskutti! Jokainen uhvon nähnyt on laulun arvoinen!

Hei-hei-hei (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Hei-hei-hei (LIVE)

Tässä oliva Logitech -webbikameralla tallennettu LIVE-esitys biisistäni Hei hei hei. Tämä biisi pitää soittaa tomerasti ja naama peruslukemilla – suomalais-ugrilaiseen kansantapaan. Kantele olisi parempi soitin mutta sitä en osaa soittaa.

Hei-hei-hei (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Hei-hei-hei (SLIDESHOW)

Tässä laulussa äly joutaa naulakkoon (kuten hampaatkin), ja tässä videossa olen yhdistänyt elävää kuvaa ja tekemiäni piirroksia niin, että lopputulemana on se kuva maailmasta, jonka olen siitä saanut. Tällainen se maailma on – järjetön ja silti ihan mielekäs. Hei-hei-hei – täällä olla kauan ei! Lähtee mun, täytyy lähtee myöskin sun!

Jumalaan kaikki jää (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Jumalaan kaikki jää (SLIDESHOW)

Tämän runon on tehnyt alunperin runoilija W.B. Yeats – irlantilainen, ja sen on suomentanut Ale Tynni – eli Tynnin Aale. Runo on niin sanoakseni panteistinen, eli että kaikki on jumaluutta, ja mikään ei maailmasta häviä. No! Kerran tapahtunut on aina tapahtunut. Totuus lienee se, että kaikki voi joskus kadota jäljettömiin, ja että maailma voi ihan tosissaan loppua. Kaikki on kiinni kehyksistä joissa aika ja paikka ovat, ja kun kehyksiä ei ole, ei ole mitään. Siinä eivät pelastusanomat paljoakaan auta, eivätkä avaruuden muukalaiset tule apuun, koska hekin katoavat – jos ovat koskaan olleetkaan olemassa. On kuitenkin ollut ilo kokea täällä kaikenlaista, tai kuvitella kokeneensa, tai nähneensä unta. Meillä on vain se harha, että aika olisi loputon, vaikka se on vain mielemme luoma illuusio, ja ajan käsite itsessään jo sisältää oman finiittisyytensä.

Kuopio ei tanssi eikä se soi (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kuopio ei tanssi eikä se soi (SLIDESHOW)

Kuopio on muuan kaupunki Savossa, ja sijaitsi aikanaan saarella, eli vesi ympäröi sen joka puolelta. Nytemmin maamassat ovat häivyttänet saaren muodon, ja kaupunki on kiinteä osa mannerta. Kuopiossa on rakennettu paljon, ja kaupunki muuttuu hurjaa vauhtia. Tässä videossa käyttämäni kuvat ovat jo historiaa. Onneksi Kuopio ei enää tanssi eikä se soikaan, sillä pattipolvinen, punaisessa hameessa tanssinut tanssiguru, on mennyt menojaan.

Naamankuvia (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Naamankuvia (SLIDESHOW)

Olen tehnyt tämän käyttämällä Yamaha PSS-270 sähköurkua, ja hieman lisännyt hoilausta sinne sun tänne. Eihän tämä nyt musiikilliselta kannalta ole mistään kotoisin, mutta satunnaisena kokeiluna menettelee. Kuvat ovat peräisin joistakin kännykkäohjelmista.

Lerclerc -Pariisin vaaroja (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Lerclerc -Pariisin vaaroja (LIVE)

Ollessani teini-ikäinen meille tuli televisio, jossa esitettiin Vispilävaltikkaa sun muuta roinaa – mutta myös lapsilta ja varhaisnuorilta kiellettyjä elokuvia ja sarjoja, kuten Pariisin vaaroja. Onnistuin ainakin kerran katsomaan sitä jonkin matkaa, mutta tulin keskeytetyksi, ja mielikuvani sarjasta jäivät hatariksi. Varmaankin kyseessä oli väkivaltainen sarja, joka tästä syystä kiellettiin. Sodan loppumisesta ei ollut kulunut vielä montaakaan vuotta, ja lapsia ja nuoria haluttiin säästää maailman pahuudelta - Donald Trumpista ei vielä ollut havaintoa.

Riemujoika (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Riemujoika (SLIDESHOW)

Ollessani nuori (ja tyhmä) harrastin lapinpatikointia, eli rämpimistä viheliäisissä viteliköissä ja kivikkoisissa tunturikuruissa. Miten turhanpäiväistä se kaikki olikaan! Minua huvitti noihin aikoihin suuresti tuolloin radiosta kuulemani lappalaisten joikaaminen, ja tapailin joikalaulun teemoja ja stemmoja kotosalla lapinmatkojen jälkeen Lauritsalassa ja Jyväskylässä: Nun-nun-nuu! Alkusysäyksenä tähän joikainnostukseeni oli oikeastaan koulun laulukirjassa ollut laulu Ivalon Matti, jonka lyriikat olivat lyhykäisyydessään: Ivalon Matti, Ivalon Matti – nunnunnnuu ja nunnunnuu! Ylläolevassa pikkukuvassa näet Vesa-Matti Loirin esittämässä lapinjoikua isojen Tom-Tom -rumpujen säestyksellä. Eipä tuo ole pyydellyt anteeksi lappalaisilta rienuutaan, kuten jotkut muut petelius -julkkimot: Antakee anteeksi että mnää rienasin! Videon ääniraita on peräisin 1970-luvulla tekemästäni C-kasettiäänityksestä, johon lisäsin bassonjumputusta – että aika saisi tapahtuman täytteekseen.

Sanna Kiero (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Sanna Kiero (LIVE)

Ollessani nuori kuuntelin radiosta kisoja, joissa hiihteli Sanna Kiero -niminen naishiihtäjä. Kai hän pärjäsi siinä kuin ne muutkin, kuten Äitee Rantanen ja kumppanit. En muuten ole ollenkaan kiinnostunut urheilusta, vaikka nykyisin seuraankin huvittuneena kuinka ne kaikenmaailman iirot hiihtelevät jonon hännillä maaliin - huulet lörpöllään ja räkä roiskuen. Voisivat lähettää sinne kisoihin minut, sillä kyllä minäkin osaan hiihtää maaliin viimeisenä. No, asiaan! Kerran (vuosia sitten) tapailin jotakin yksinkertaista teemanpätkää kitaraa rämpytellen, ja olin keksivinäni hyvänkin biisin, jossa oli tarkoituksena vain ja ainoastaan hokea jotakin hokemaa: Ei Sanna katso kieroon kuin kieroon katsoissaan.... No, tietenkään tällä kaikella ei ole mitään yhteyttä todelliseen hiihtäjähenkilöön, mutta nimi sattui vaan jäämään pyörimään jossakin takatajunnassa, ja sieltä se sitten putkahti esiin biisinrenkutuksena.

Sokosti (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Sokosti (SLIDESHOW)

Ollessani nuorehko mies kävin erään pösilön hemmon kanssa Lapissa vaeltamassa, ja tuli käytyä myös Sokostin huipulla – niinkuin Lapin kävijän velvollisuus kuulemma on. Ei siellä nyt sen kummenpaa ollut kuin paljon pienempiä ja suurempia kivenpaltereita, jotka söivät kumpparit pilalle ja nivelet muusiksi. Tihkusateisessa säässä ei hupulta nähnyt kovinkaan pitkälle, ja muutenkin alkoi pikkuhiljaa vituttamaan koko reissu.

Sokosti (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Sokosti (LIVE)

Laitetaan tähän vielä LIVE -versio, jotta aika saisi tapahtuman täytteekseen, niinkuin jo Linnan Fäbä sanoi teoksessaan Tuntematon sotilas . Linna muuten ihan hyvin tunsi tämän tuntemattoman sotilaan, sillä sehän oli se naapurin Jonne, joka jäi tuntemattomaksi siksi ettei sanonut kutsunnoissa nimeään, ja laitettiin kotiin säätelemään, ja virittelemään sitä horisevaa Kartanon virtsakaivon pumppua.

Teksasin keltaruusu (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Teksasin keltaruusu (LIVE)

Nuoruudessani kaikui radiossa lespaavalla naisäänellä laulettuna Teksasin keltaruusu -niminen kappale, ja myöhemmin näkemässäni elokuvassa kellohameisella laulajalla olin sylissään kitara, jota se oli soittavinaan. Rämpyti-rämpyt-rällällää – ja niin päin pois, ja niin päin pois. Mielummin pois. No, tein lauluun ihan ikioman sanoituksen, jossa pyrin noudattamaan alkupeäistä amerikkalaissanoitusta – vaikka olihan niitäkin ties kuinka monta eri versiota. Keltaruusu taas on eräs ruusulajike, jota eräs hemmo jalosti, ja jota istutettiin aikanaan paljon teksasilaisiin puutarhoihin. Ne oli niitä Santa Annan aikoja.

Sakilaesten laalu (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Sakilaesten laalu (SLIDESHOW)

En ole syntyperäinen savolainen, enkä edes kasvantaviärä karjalainen, vaan eräänlainen myöhäissyntyinen keskisuomalainen, sillä vietin elämäni parhaat vuoden Jyväskylän kalteilla – vaikkakin näin myöhemmällä iällä (kaiken unohtaneena) on ihan kiva vaan olla, kun ei tunne ”enneen kettään”, niinkuin ”isä joka ajoi mettään” Juicen laulussa. Tämä laulu kertoo ulkomaan apasseista, jotka elelivät esimerkiksi Pariisin rikolliskortteleissa, ja joiden myöhäissyntyisiä perillisia olivat Sorkan apassit, jotka taas elelivät Sörnäisissä. Molemmissa tapauksissa on kyse sodanjälkeisistä sukupolvista jota varttuivat isättäminä ja äidittöminä kaduilla, ja oppivat siellä mitä oli opittavissa. Heistä tuli noita myöhempien pyhien aikojen tyhjäkatseisia tolloja, eli lättähattuja.

Tankavaaran Travolta (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Tankavaaran Travolta (LIVE)

Vuosia sitten harrastin lapinmatkailua erään hönelön hemmon kanssa – ja kuinka ollakaan – juuri pesemättöminä ja parroittuneina erämaasta saavuttuamme ojustauduimme suoraan Laaninhoville, jonka sisäänkäynnin edessä nojaili seiniin pari nuorukaista, ja nähtään minut toinen urahti: Siinä se vasta on oikea Tankavaaran Travolta! Minä olisin voinut sanoa sille: Hei, minne sinä sen peskisi jätit! Laulussa mainitaan myös Tecumseh, joka oli muuan lannistumaton intiaanipäällikkö, joka rauhanneuvottelujen sijaan tarttui jouseensa.

Tankavaaran Travolta (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Tankavaaran Travolta (SLIDESHOW)

Tein tämä aikanaan isolla AKAI -kelanauhurilla, jolla pystyi nopeuttamaan ja hidastamaan nauhoitettua toistoa. Siirsin tuloksen C-Kasetille - mikä oli huono ratkaisu – oikea ratkaisuhan olisi ollut Kaleva -puku. Onneksi oli tuo TEAC -kasettidekki jolla sai vanhan nauhoitteen parempaan talteen. Tässä tämä esitys nyt sitten on, jonka loin Macissa IPHOTO -ohjelmalla. Itse tarinahan perustuu tositapahtumaan Laaninhovin portaikossa, josta jo kerroikin. Rauha vaan lapinnuorukaisten väkäleukaiselle muistolle, kun luulivat lantalaista lappalaiseksi.

Laala kukko (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Laala kukko (LIVE)

Jo lapsena olin suuresti huvittunut kun Pokelan pariskunta hoilasi radiossa kuinka ”yksi haamu oooli marrrjaaanann ooovella”, ja kuinka Peltoniemellä olivat asiat mallillaan. Koska asuin Rauhan sairaalan maatilalla, oli minulla huomattavasti realistisempi kuva maalaiselämästä, ja siksi ten lauluun omanlaiseni lyriikat. Jostakin syystä laitoin aikanaan videolle otsikoksi Peltoniemen kukko, mutta muutin sen tähän uuteen videoon Laala kukoksi.

Meripoikatte veis (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Meripoikatte veis (SLIDESHOW)

Minulla oli aikaan C-kasettinauhuri, joka oli silloin uusinta uutta, ja sillä piti heti nauhoittaa kaikkea, jota vain ääntä oli. Niihin aikoihin minulla oli tilaisuus soitella Mikkelin kaupungin juhlasalissa ollutta konserttipianoa, joka oli suunilleen jossakin vireessä, mutta siitä huolimatta nauhoitin tämän esityksen, ja yhtenä ottona, sillä muitakaan nauhoitusvaihtoehtoja ei silloin ollut käytettävissäni. Nauhuri pomppi vaan pianon päällä ja kynttilänjalat helisivät. Ei silloin vielä miksailtu, ja mietitty balasseja.

Utahista utet pois ajetaan (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Utahista utet pois ajetaan (LIVE)

Ute-intiaanit asuivat aikanaan Utahissa, jossa asuun nykyisin amerikkalaisia punaniskoja – niitä samoja jotka poliiseina tukehduttavat neekereitä polvella tainnoksiin ja hengiltä. Tässä laulussa ei ole mitään järkeä tai punaista lankaa, sillä se onko järkee vaiko ei, ei ole mitään merkitystä. Koska järkeä ei ole, eikä ole koskaan ollutkaan. Ajatelkaa vaikka sitä miten länsimaat yrittivät vuosikymmenten ajan sivistää Afganistania länsimaiseksi, ja sitten menettivät parissa viikossa kaiken, ja naiset peittivät päänsä ja vanha aika palaisi taas. Siis onko tässä mitään järkeä! Jenkit menettivät aseensakin!

Mies hevosena (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Mies hevosena (SLIDESHOW)

Muistan nähneeni opiskeluaikoinani elokuvan Mies hevosena jossa valkkumies joutui intiaanien orjaksi, ja häntä kohdeltiin kuten vaikkapa hevosta tai kuormajuhtaa. Minua nauratti vain tuo elokuvan nimi Mies hevosena, joka oli tosi huonoa soomea (jota somessa puhutaan ja kirjoitetaan). Kun loin tätä videota, nyttemmin, huomasin etten löytänyt mistään vanhoja kunnon morffausohjelmia, mutta sitten löysin MMORPH -ohjelman, jonka onnistuin asentamaan OnePlayLinuxiin, eli Wineen. Kauanhan tuo kesti mutta maksoi kyllä vaivan. Mies muuttui hevoseksi ja päinvastoin.

Dooneyn viuluniekka (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Dooneyn viuluniekka (SLIDESHOW)

W.B. Yeats -vainaja teki aikoinaan runon Dooneyn seudulla (Irlannissa) eläneestä veijarista, joka ryhtyi papinviran sijaan muusikoksi, koska uskoi että jumala suosi pelimanneja, ja laski heidät ensiksi sisään taivaaseenkin. Dooneyssä ei ole enää paikkaa jossa järjestettäisiin tansseja, ja sinne on istutettu tammimetsä, jossa kasvaa myös kuusia.

Männään moalle (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Männään moalle (SLIDESHOW)

Oikeastaan tämän laulun esitti aikanaan Canned Heat -niminen yhtye Wooodstok -festivaaleilla, ja minä halusin välttämättä suomentaa heidän esittämänsä kappaleen, ja niihän minä sitten teinkin – niinkuin teinkin. Muistan kun opiskeluaikoinani ”toverit” (taistolaiset) Jyväskylässä kyselivät minulta musiikkillisia mieltymyksiäni, ja kun emmin ja viivyttelin vastaustani, he ehdottivat kuunneltavakseni Canned Heat -yhtyettä (josta en ollut kuullutkaan). Paras nuoruuteni kului näet kaikenmaailman makkaratehtaissa ja yleisenä tsupparina milloin missäkin - ei ollut mahdollisuksia perehtyä populaari -tai duunarimusiikin saloihin. Niinpä minä (poloinen) sanoin hätäpäissäni pitäväni Gary Glitteristä, jota olin kuullut sisareni C-kaseteilta Jänhiälässä. Kylläpä taistolaisia nauratti niin että Lozzin pöytä notkahteli!

Saakelin saa (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Saakelin saa (SLIDESHOW)

Tein tämän laulun koska se oli tehtävä! Ylläolevassa pikkukuvassa näkyy tsuhnan kuva, ja myöhemmin videossa myös naispuolisen tsuhnan kuva – ja kuten ”Tuntemattomasta” jo tiedämme – suhnat marssivat. Vanhala oli oikeassa, sillä niinhän suhnat ovat aina tehneet.

Se kaikkein köyhin laulaja (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Se kaikein köyhin laulaja (SLIDESHOW)

Tein tämän biisin pilailumielessä, mutta se on parempi kuin kaikkein huonoin vitsi - eli toivoa on vielä jäljellä. Laitoin tähän mukaan kuva presidentti pallukasta joka on menossa lentokoneeseen ja tunkee siitä ulos leveä takapuoli edellä. Aikanaan näyttivät jutun televisiossa, mutta ovat sittemmin sensuroineet sen pois - niinkuin senkin pätkän jossa pallukka ajoi horjuen pyörällä ja turvamiehet juoksivat sivulla tukena, ja sanomalehtimiehet huutelivat että sieltä se ”Suomen Boris” tulee – se jeltsiini nimittäin.

Mie halusin ottoo selehvien (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Mie halusin ottoo selehvien (SLIDESHOW)

Kun kännykkäkamerat tulivat, alkoivat ihmiset ottaa sillä itsestään kuvia, ja pian ilmestyivät erilaiset teleskooppivarret, johin puhelin kiinnitettiin. Tähän asti ihmiset olivat vain höpisseet ja huutaneet kadulla kävellessään itsekseen puhelimiinsa, mutta nyt ne kulkivat kuskaten kännykkäänsä jatkovarren päässä, ja niiden kaikkien naama oli leveässä, älyttömässä kestoirveessä Haluttiin otta selfie kaikkien kanssa- koirien , kissojen ja apinoiden – vaikka ihmiset olivat itse enemmän apinoita kuin apinat – vaikka laulettiin: ei, ei mee olla apinoita. Kokoomuksen suurella kohulla valittu puheenjohtaja näytti oikein esimerkkiä ja keekoili valintajuhlassaan uuden puhelimensa kanssa. Vähän myöhemmin se killui köytettynä pyörässä, johon heitettiin puukkoja. Ja sitten se erotettiin, koska oikeistonasset eivät ymmärrä mitään huumorin päälle, ja ovat ahneita, -katkeria -ja kateellisia kaikille, ja niinpä Stuppi sai lähteä.

Takaisin Ristiinaan (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Takaisin Ristiinaan (SLIDESHOW)

En ole koskaan asunut Ristiinassa mutta kulkenut paikan ohi linja-auton kyydissä tuhansia kertoja. Aikanaan se oli mitätön kirkonkylä, jossa oli Marttojen baari, ja vanhan linnoituksen rauniot. Muutama puutalon röttelö, ja siinähän ne tärkeimmät olivatkin. Ennenvanhaan Astuvansalmi lienee ollut merkittävä kulttipaikka, ja on siellä asunut useitakin ruotsinvallan aikuisia kenraaleja kartanoineen. Ohikulkupaikkakin se on silti edelleen laulun arvoinen.

Kenkäveroniemeen (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kenkäveroniemeen (SLIDESHOW)

En ole koskaan käynyt Kenkäveroniemessä Mikkelissä, jossa oli ennenvanhaan pappila, joka sittemmin rapistui pahoin, mutta muuan naisihminen pelasti paikan viime hetkillä, ja kunnostutti sen. Kenkävero oli aikanaan Suomen suurin pappila. Paikan nimestä on kuulemma liikkeellä useitakin tarinoita, ja huvittavin niistä on sellainen, että ihmiset panivat siellä kengät jalkaansa kirkolle mennessään, ja traagisin tarinoista se se, jossa kapinoivat savolaiset nuijamiehet nitistettiin pappilan pihalla. Onhan se hieno paikka vaikkei siellä olisi koskaan käynytkään.

Kuljin vain (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kuljin vain (SLIDESHOW)

Tämä biisi hyväksyttiin kompilaatiolevylle, jonka julkaisi Kid Antrim. Homma kustansi minulle 50 taalaa plus postituskulut päälle, kun ne lähettivät minulle yhden kappaleen cd -levyjä. Maailmanmenestys antoi silti odottaa itseään, ja tuskinpa sitä tuota kautta on odotettavissakaan. En minä biisiä ihan umpimähkään sinne ladannut, mutta ne pyysivät sitä ihan erikseen.

Trivitanssia Jänhiälän lavalla (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Trivitanssia Jänhiälän tanssilavalla (SLIDESHOW)

Jänhiälä on eräs niistä hiljalleen rappeutuvista kylistä Lappeenrannan ja Imatran välimailla. Aikanaan siellä olitanssilava, mutta se on jäänyt pahasti erilaisten liittymien pussiin – vaikka siellä tiettävästi järjestetään vieläkin pienimuotoisia tansseja. Asuin aikanaan noin vuoden Jänhiälässä mutta en käynyt lavalla – myöhemmin sitten parikin kertaa. En pidä tanssista! Jänhiälässä asui aikanaan muuan Matti, joka kaikki naiset vei. Se oli se sama Matti, jolla ei ollut edes kukkaroa, ja josta tehtiin Matti ja Shakki.

Kummallista se on kun käläkäjästää (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kummallista se on kun käläkäjästää (LIVE)

Veikko Huovinen viljeli teoksissaan toisinaan erilaisia hauskoja murresanoja, joista yksi oli käläkäjästää – jonka syvempi merkitys jäi minule mysteeriksi. Entäpäs jos oikein käläjäjästää? -kysyi Konsta Pylkkänen penkillä sateenvarjoineen istuvalta herralta - ja mietti samalla ”normaalisen herran olemusta”. Melkein kuin Mäläkkälän herkkukurkkuja.

Zoomibiisi (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Zoomibiisi (SLIDESHOW)

Jossakin vaiheessa käytin ZOOM -tehosteäänikorttia, jossa oli tarjolla erilaisia äänensärkijäefektejä, ja valikoima yksinkertaisia rumpuja. Niinpä tein tämän ”biisin”, jossa näitä oli mukana. Peraatteessa tämä oli yhden oton juttu. Tällä videolla esiintyy tahtomattaan (ilman naamaria) myös Lordi – eli tämä Putaansuun poika, joka ei ole antanut naamaansa kuvata Kyseessä oli edesmenneen Toni Halmeen videon tallennustilaisuus.

Kosk' tulit' kureerit (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kosk' tulit' kureerit (SLIDESHOW)

Aleksis Kivi tekaisi jossakin vaiheessa runon ”Kosk' tulit' kureerit”, ja ihmettelin pitkään mitkä ihmeen kureerit? No, selvisihän se lopulta – sanansaattajat tai esiratsastajat, jotka informoivat etukäteen esimerkiksi majatalon pitäjää että tämä panisi pötyä pöytään perästä saapuville matkamiehille.

Kun mie saisin Savosta naida (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kun mie saisin Savosta naida (SLIDESHOW)

Blokkasin kerran Kantelettaresta värssyn jossa ylistettiin Savosta naitavia tyttöjä. Että olisivat hyviä (hyvvii)! No en hänestä nyt tiedä, mitenkä tuossa on perää (perree) – että olisivat niin erinomaisen hyviä – ihan värssyn arvoisia - mutta varsin laatuunkäypiä ne kai sitten ovat.

Ovet auki (ja heti) (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Ovet auki (ja heti) (SLIDESHOW)

Hortto Kaalo -yhtye teki aikanaan biisin Miksi ovet ei aukene meille, jossa oli mukana mustalaiskieltä, jota sitten tutkiskelin mustalaiskielen ROMLEX -tulkkausohjelmalla, ja huomasin että sinällään laulussa lauletaan ihan oikealla mustalaiskielellä - mitä yksittäisiin sanoihin tulee: "Miksi ovi ei takaa se miksi oikeus mutta ei väärä uskonto tämä ajatus" - vaikka onhan tämä melko köpelö käännös - jos sattuu olemaan kieltätaitava ja puhuva mustalainen. Perusideana alkuperäisessä Horttojen laulussa lienee se etteivät ne ”ovet” aukene millään mustalaisille. Mutta ei tällä kielenhallinnalla kovinkaan monimutkaisia filosofisia argumentteja rustailla.

Anna kun mie siulle povvaan (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Anna kun mie siulle povvaan (SLIDESHOW)

Ennenvanhaan mustalaiset kiersivät kyliä, ja eksyivät Rauhaankin, ja tulivat meille. Siinä hyörivät ja häärivät, ja mustalaiseukko kysyi sisariltani että saiskos povata. No, se povasi siinä eteisessä sitten vanhempaa nuoremmalle sisarelle, ja kertoi että tämän sopi odottaa komeaa miestä, ja ”paljon rahhaa”. No, ne rahat jäivät tulematta, mutta velkaa kertyi sitäkin enemmän - ja se komea mieskin lätistyi mahakkaaksi ja irstaaksi, vanhaksi pukiksi, jolle kelpasivat kaikki kahdella jalalla kulkijat.

Kili Watch 2 (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kili Watch 2 (SLIDESHOW)

Jaakko Jahnukainen veti aikanaan radiossa nuorten musiikkiohjelmaa ja esitteli siinä uusimpia suosikkeja, ja sitten tuli tämä Kili Watch, jota Jahnu kuvaili tapaukseksi joka saisi vanhemmat lopullisesti repeämään liitoksistaan. Tuskinpa sentään repesivät ja aikuiset jatkoivat nauruaan inkkareille ja heidän sotatansseilleen ja koomiselle totisuudelleen.

Aunen parlialei (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Aunen parlialei (SLIDESHOW)

Leppäsen Aune lauloi jotaki parlialeitä, kun istuskeli Akselin kanssa Leppäsen saunan penkillä, ja tihrusteli ulos saunan pienestä ikkunasta. Tietenkin Akseli harjoitteli siellä Elinaa varten, jotta sitten osaisi asiat kunnolla. Loppujen lopuksi Akseli oli aika ikävä ja tylsä, huumorintajuton hemmo.

Eemelin poskitrumpetti (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Eemelin poskitrumpetti (SLIDESHOW)

Aikanaan Rauhan sairaalassa esitettiin joka viikko elokuvia – etupäässä suomalaisia kevyensarjanelokuvia, koska hullut katselivat elokuvia alaparvella, ja sairaalaympäristössä viihteen tuli olla terapeuttista, eikä yllyttää väkivaltaan ja voimatöihin. Alasalissa hullut hörnöttivät tapansa mukaan aina väärissä kohdissa. Kaiken kevennykseksi tarjolla oli paljon Eemeli-elokuvia, ja niiden myötä perehdyin siihen miten puujalkavitsejä kerrotaan, ja miten nauretaan - vaikkei naurattaisikaan. Joskus tarjottiin myös lapsilta kiellettyjä filmejä, kuten Kagi-outo ahdistus, ja vastaavia. Niitä ei hulluillekaan näytetty, eikä lapsille.

Jänhiälän Matti (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Jänhiälän Matti (SLIDESHOW)

Jähiälän Matilla ei ole varsinaista esikuvaa – joskin samanniminen heppu on aikanaan kylässä asustellut. Hän ei ollut mikään varsinainen naistenmies – pikemminkin sellainen hiljainen tykkimies. Sensijaan on olemassa humppa jossa kerrotaan että se oli se Matti joka vei kaikki naiset kauneimmat – se toinen Matti siis. Olisi ollut mukavaa jos Jänhiälässäkin olisi asuskellut sellainen vanha Thor, joka tiesi ne temput jolla naisia houkutellaan ulvomalla kedolle.

Jussi ja Valamon kellot (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Jussi ja Valamon kellot (SLIDESHOW)

Kävin pari kertaa erään joikaavan, väkäleukaisen lantalaisen kanssa Heinäveden Valamon luostarissa, jossa yövyimme puurakenteisessa vierasmajassa, jossa vessat sijaitsivat rakennuksen päädyssä, ja huoneiden kalusteet olivat entisajan matkailijakotien ankeaa tasoa. Tarjolla olisi ollut myös hotellitason majoitusta, jossa huoneen vankat, vierekkäiset sängyt oli pultattu lattiaan, jotta ei tapahtuisi mitään kauheaa, ja jotta kukaan ei siirtäisi sänkyjä ihan vierekkäin. Mitäpä sitä nyt luostarissa? Mukanani oli sanelukone, johon laadin itsekseni pitkiä matkaselostuksia, ja kun sitten kirkonkellot alkoivat moikaamaan, nauhoitin tämän ”jussilaulun”, joka ei sovi lainkaan luostarin hienoon ymäristöön, mutta tulipa laulettua - oikein livesäestyksen kanssa. ”Minäpä se oolen se pikkuinen poika ja nimeni on Jussi - aamusta iltaan ja illasta aamuun mä tappelen ja ....”

Iloisten hullujen paalukonelaulu (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Iloisten hullujen paalukonelaulu (SLIDESHOW)

Kuopion Särkiniemessä haluttiin rakentaa kerrostaloja lahdenpohjan lutakkoon, ja sitä varten paalukoneet jyskyttivät kuukausikaupalla betonipilareita maahan, jotta paalujen päälle rakennettavat talot pysyisivät pystyssä - eivätkä vajoaisi saveen. Kuuntelin koneiden jylkytystä avoimesta ikkunasta ja sitten kerran nauhoitin koneiden jyskettä sanelukoneella, ja lauloin päälle tämän junttalaulurenkutuksen – livenä!

Lenigrad GO-GO (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Leningrad GO-GO (SLIDESHOW)

Olen minäkin kerran Lenigradissa käynyt erään hömelön autoseurueen mukana. Siinä tuli maksettua tietullitkin moneen kertaan kun miliisit pitivät omia ratsioitaan tien varressa, ja viipurissa ne yrittivät varastaa pyyhkijätkin autosta ”pyöreen tornin ravintolan” edessä, ja pikkuhuligaanit kivittivät autoa syrjäkaduilla. Kaikki tuntuivat olevan humalassa - jopa Viipurin aseman pankin kasöörikin. Lenigradissa ne kusettivat vaatteiden katukaupassa - ja rahanvaihdossa panivat setelinipun väliin pumakaa, eli kelvotonta vanhaa rahaa. Mutta muuten siellä oli ihan kivaa – kun ei osannut paljoa vaatiakaan.

Kirkonkylän nahkuri (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kirkonkylän nahkuri (SLIDESHOW)

Seitsemässä veljeksessä on Juhanin kertomus kirkonkylän nahkurista, joka tuli ”kummiin aatoksiin”, ja lopputulemana miekkosesta tuli armoton juoppo, joka menetti virkansa, ja kuljeskeli pitkin kyliä hoilottaen hullunveisujaan - vaikka kuinka Jumala hänen kättensä työn siunasi. Sehän on meidän kaikkien kohtalo – loppujenlopuksi – loilotella omia hullunveisujamme, itsekukin tykönämme hiljaa hyreksien, sillä ”se pittää mielen kepiän”, kuten Rokka sanoi.

Poromies Vittumaisenojan baarissa (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Poromies Vittumaisenojan baarissa (SLIDESHOW)

Jussi Vatanen ojusti jäniksenpoikineen Vittumaisenojan kämpälle. Tämännimistä paikkaa ja kämppää (tai baaria) ei kuitenkaan ole olemassa. Vittukeinon Peskihaaran nimi juontuu 1900-luvun alkupuolelle. Eräällä miesporukalla oli tapana kokoontua metsästysreissuillaan tuolle tienoolle, ja kun eräs heistä lähti takaisin kotiinsa vaimonsa luo eli ”vittukeinoon”, hän tapasi oijustaa juuri kyseistä Peskihaaran haaraa pitkin. On toinekin selitys. Aikanaan kartoittajien apureina toimineet lappalaisoppaat lienevät hermostuneet kun samanniminen puronpahanen tuli taas kerran vastaan, niin siinä tilanteessa joku oppaista oli äsähtänyt: ”Kai se joku Vittukeinon Peskihaara se edellinekin sitten oli”.

Viimeinen runoni (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Viimeinen runoni (SLIDESHOW)

Tämän videon audioraita on peräisin yleisradio-ohjelmasta, jossa esitin sosiaalityöhöni liittyviä runoja, jotka olin ”säveltänyt” lennossa. Sain yleisradiolta C-kasetin, jonka kopion-kopion-kopion käsittelin parhaan taitoni mukaan. Runo ei ole hääppöinen, mutta sillä on tosipohja, ja liittyy erään nuoren holistipojan itsemurhaan, jota en kyennyt estämään.

Kuovi (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kuovi (SLIDESHOW)

Tämän videon audioraita on kahteen kertaan otettu C-Kasettinauhoitus (TWO-TAKE), ja tässä elämänvaiheessa minulla oli vielä 12-kielinen teräskielinen kitara, jonka olen kadottanut jonnekin matkan varrella. Kitaran hylkääminen saattoi johtua siitä että 12-kielinen kitara on hankala virittää, jotta se soisi komeasti ja täyteläisesti. Lisäksi nauhoituksessa on käytetty Casio VL Tone minisyntikkaa. Jutun juonena olin se, että kuovin ääni liittyy kevään tuloon, ja ajattelin että maanviljelijät olisivat keväisin erityisen ”innokkaina” - ottaen osaltaan osaa kevään riemuihin. Mahla virtaa, ja jälkikasvukin on taattu.

Älä mene metsään, poika (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Älä mene metsään, poika (SLIDESHOW)

Tämä on ensimmäisiä webbikameralla tekemiäni videotallennuksia, jota olen myöhemmin hieman parannellut (tai huonontanut), mutta parhaani olen kuitenkin yrittänyt. Ei tässä laulussa ole mitään salattua viestiä piilotettuna, vaan onpahan vaan pelkkä varoitus: ”Älä mene metsään, poika”. Ei sinne kannata kenekään mennä, vaan metsä pitää jättää metsän eläimille ja kasveille. Eivät ihmiset osaa luontoa kuitenkaan hoitaa, ja siksi ihmiset pysytelkööt haisevissa kylissään ja kaupuheissaan, ja syökööt heinäsirkkoja ja maahunajaa, niinkuin Kiesus-vainaja erämaassa.

En mittää oppinut mie koulussa tännää (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon En mittää oppinut mie koulussa tännää (SLIDESHOW)

Olen käynyt paljon kouluja mutta en ole oppinut niissä mitään. Joko ne eivät osanneet opettaa tai sitten olen ollut liian tyhmä tai patalaiska. En tiedä mitä minusta odotettiin – vai odotettiinko mitään. Kumpikin turhaa psyykkistä itsekiusaamista. Kun ainekset eivät riitä niin sitten ne eivät vaan riitä. Ei tule patalapusta takkia, eikä yhdestä heinäseipäästä tiukkaan poljettua heinälatoa. Olisin niin aina halunnut pastoriksi jolle olisi esimerkiksi kastekahvilla sanottu. ”Pastori on niin hyvä ja ottaa ensin”.

Kaipaan suontakaisille niityille (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kaipaan suontakaisille niityille (SLIDESHOW)

Tässä laulussa ei ole sitä vähäisintäkään järjen hiventä, mutta sepä se vasta onkin hyvä asia. Hulluna on hyvä olla, ja on mukavaa laskeutua tuon tuostakin tyhmyyden viheriöiville niityille, ja mennä vaikka katsomaa länkkäreitä elokuvatatterin etupenkissä, niinkuin Ludde-vainajakin kuulemma teki. Bosambo ja Sandi ovat kotoisin Edgar Wallacen kirjoista, joita on väitetty rasistiksi - mutta Wallacella on kirjoissaan usein lämmmintä myötätuntoa ja ymmärrystäkin afrikkalaisia kohtaan, ja mies purskahta jopa katkeraan itkuun kun nuori afrikkalaispoika kuolee huutaessaan Sandille varoitushuudon, ja samalla pelastaa tämän hengen.

Immalanjärvi purkautuu Unterniskanjoen kautta Ensoon (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Immalanjärvi purkautuu Unterniskanjoen kautta Ensoon(SLIDESHOW)

Unterniskanjoki sijaitsee Imatran ja Enson välissä, ja se kaivettiin aikanaan jotta Immalanjärven pinta laskisi, ja samalla Vuoksen virtaama vähenisi, ja joen vedenpinta alenisi - ja voitaisiin rakentaa Imatran voimalaitos uuteen uomaan - ja sen viereen sännöstelypato. Vuoksen ympärille oli aiemmin rakennettu patovallit, ja siksi Vuoksen vedenpintaa voitin taas nostaa ylemmäs, ja vedenpinnan korkeutta säädellä padon avulla, josta liikavesi juoksutettiin vanhaan koskenuomaan. Tässä operaatiossa estettiin laatokanlohen nousu Saimaaseen, ja tämän seurauksena taas lohikanta Vuoksessa kääpiöityi. Nykyisin Unterniskanjoki on pahainen puro, ja kun se viimein saavuttaa Enson, se katoaa jäljettömiin, ja ei saavuta koskaan Laatokkaa. On joki silti laulunsa ansainnut, ja koska kukaan muu ei sitä tee, niin minäpä sitten teen joelle tämän oman laulun.

Hullu Jane ja kulkuri (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Hullu Jane ja kulkuri (SLIDESHOW)

Ylläolevassa pikkukuvassa näkyy Rauhan entinen rantasauna, ja videon muutkin kuvat ovat rauha-aiheisia. Olen näet syntynyt Rauhassa, mutta en siellä voi kuolla, koska Rauha on myyty. Kuvat eivät liity mitenkään laulun sanoitukseen. Kyseessä on Aale Tynnin kääntämä W.B. Yeatsin runo Crazy Jane and Jack The Journeyman. Hyvin on Aale kääntänyt - kääntäjä kun oli.

Suako tännään tuasj koputtoo (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Suako tännään tuasj koputtoo (SLIDESHOW)

Murrelaulut ovat minun mieleeni, vaikken oikein murteita osaakaan – aikakaan savonmurretta. Tähän biisiin savonmurre istuu kuitenkin kuin herne persereikään. Tässä laulussa inutaan päästä ”hommiin”, ja kytö on kova. Jotkut miehet jäävät kiinni tällaiseen, ja heistä tuleekin vanheimmiten noita huvittavia irstaita pukkeja, jotka jahtaavat silmät verestäen nuoria tyttöjä – eivätkä tajua omaa koomisuuttaaan, ja sitä vanhaa viisautta, että aika aikaa kutakin.

Pitkä matka Tippavaaraan (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Pitkä matka Tippavaaraan (SLIDESHOW)

Rauhan sairaalassa järjestettiin elokuvaesityksiä niin potilaille kuin henkilökunnalle, ja heidän lapsilleen. Esitykset tapahtuivat sairaalan uudessa ylätalon juhlasalissa, jossa permanto oli varattu potilaille, ja takaosassa sijaitseva parvi taas oli henkilökunnan käytössä. Mitään taidefilmejä tai väkivaltaelokuvia ei näytetty, mutta suomalaisia elokuvia senkin edestä. Kankkulan kaivolla on hyvä esimerkki näytetyistä filmeistä, ja se oli permannolta kaikuvista naurunremahduksista päätellen ihan hauskaa katsottavaa. Toisaalta mielisairaat nauroivat kaikelle, ja nauroivat kolkolla äänellä sellaisissakin filminkohdissa jossa muut olivat totisia ja vakavia.

Porot minä join (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Porot minä join (SLIDESHOW)

Kun vielä olin kunnossa ja jaksoin, tein muutamia vaellusretkiä Lappiin, ja sen tiimoilta tutustuin joikamusiikkiin, joka ei kuitenkaan ”kulkenut”. En minä sitä sano että minun tulkintani ”kulkisivat” yhtään sen paremmin, mutta ainakin yritystä on. Eivät ne kuitenkaan kutsu meikäläistä niille omille joikajuhlilleen, sillä lappalaiset eivät kestä edes salaivaa. Kansantieteilijät ottivat aikaaan ylläolevassa pikkukuvassa näkyviä otoksia lappalaisista, jossa nämä oli puettu parhaisiinsa, ja poseerasivat vakavina ja totisina. Toisaalta nämä samaiset tieteilijähemmot ottivat lappalaisista alastonkuvia – samalla kun mittaisivat heidän kallojaan. Kuvissa näkyi vanhoja, riippurintaisia naisia, kaskitysleirinvangin tapaisia nuoria tyttöjä, ja hampaattomia, väkäleukaisia ukkoja. Häpäisivät sillä tavoin lapinkansaa. Siirtomaa-asenteet ovat aina olleet voimissaan.

Ithaka (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Ithaka (SLIDESHOW)

Tässä nauhoituksessa käytin Casio VL Tone minisyntikkaa, jolla loin taustarytmin – tuon monotonisen nakutuksen. Lauluhan kertoo Odysseuksesta, joka palaa retkiltään kotiinsa, miehistönsä kadottaneena, ja tapaa siellä vanhan koiransa joka muistaa isäntänsä. Kukaan muu ei Odysseusta tunne. Sitten hän tappaa tarinan mukaan Penelopen kilpakosijat, jotka ovat levittäytyneet ympäri taloa. Todennäköisesti hän sitten elää Penelopen kanssa onnellisena elämänsä loppuun saakka. Minun tarinassani hän ei pysty edes jännittämään joustaan – saatikka sitten ampumaan nuolta kymmenien kirveensilmien läpi. Ei ole koiraa vastassa joka isännän tuntee, eikä talo, torppa suojaa tarjoa. Sen pituinen se.

Vaieten (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Vaieten (SLIDESHOW)

Äänitin tämän yhdeksänminuuttisen biisini kahdena peräkkäisenä ottona kahdella C-Kasettinauhurilla, ja en käyttänyt mitään trikkejä. Sanat loin lennossa, ja siksi ne ovatkin niin sekopäisiä kuin ovat. Oli tämän teko aika täpinää. Koska aiemmin tekemäni video oli aika suuri, jouduin luomaan kokonaan uudet kuvat uuteen videoon, jotta saisin tiedostokoko pienemmäksi. Määritin kuville kuvakooksi 445x700, ja lopuksi loin WinFF -ohjelmalla sitten tämän videotiedoston, jonka koko on parinkymmenen megan tietämillä, ja sehän on ihan siedettävää.

Koulukiusaajille (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Koulukiusaajille (SLIDESHOW)

Muutamia vuosia sitten lehdissä kirjoitettiin koulukiusatuista, jotka tilittivät kokemuksiaan. Sitten män tapasivat kiusaajansa, ja sopivat nauraen koko jutun. Mutta eihän se niin käy. Jotenkin säröilee korvissa kun eroneetkin vakuttelevat olevansa hyviä ystäviä – edelleenkin – ja asuvansa sovussa edelleenkin samassa taloudessa. Eihän se mitenkään onnistu – muutoin kun jos suhde on alunperinkin ollut merkityksetön. Sama se on siinäkin jos on aikanaan saanut koulussa ”kavereiltaan” selkäänsä, ja pitäisi vaan iloisesti nauraen sopia kaikki. Ei onnistu mitenkään! Koska minuakin kiusatiin aikanaan, päätin tehdä aiheesta laulun, jonka nauhoitin mikrokasettinauhurilla, ja lisäsin hieman taustahyminää.

Little Darlin' (MULTITAKE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Little Darlin' (MULTITAKE)

Tässä videossa on moniraita-audio, mutta kuva on ihan akuperäinen. Kuvittelin tuolloin että moniraitanauhoitteet kuulostasivat jotenkin paremmilta, mutta ongelma on siinä ettei minulla ole ollut käytössäni parempia laitteita, sekä ohjelmia. Paskasta ei voi kehittää raskasta.

Kasvot potsin (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kasvot potsin (LIVE)

Jyväskyän aika oli raskasta, sillä se oli viinanhuuruista ja sekoilevaakin aikaa – joskin välin mahtui leppoisampiakin jaksoja, joiden aikana ei tapahtunut juurikaan mitään. Piti opiskellakin, ja olla assistenttina, ja sen semmoista. Yliopistoväki vain oli niihin aikoihin läpeensä juoppoa porukkaa, ja aika moni niistä kuolikin alkoholisairauksiin. Kenellä ”otti sydämestä” ja ken taas tukehtui oksennuksensa.

Hullu kuin usva ja lumi (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Hullu kuin usva ja lumi (LIVE)

W.B. Yeats teki mainion runon nuorista miehistä, jotka ovat valmiita valloittamaan maailman ja ymmärtämään kaiken – ja varmaankin heidän toiveensa oli ”astua johtoon” - kuten ainakin nuoret taistolaiset. Vaan sekä taistolaiset -että nämä Yeatsin kuvaamat nuoret miehet olivat umpihulluja kuin usva ja lumi.

Löytynyt ei tillikkaa (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Löytynyt ei tillikkaa (LIVE)

Tillikka tarkoittaa viinaputelia, jonka muuan mies kadottaa lumisateiden tullessa. Kaivaa sitten tuskissaan lumilapiolla pihan moneen kertaan ympäri, mutta turha on toivonsa. Kissakin pitäisi ristiä, mutta ilman viinaa se on mahdotonta, koska ristiäisvieraat eivät tule paikalle jollei löydy ”häppää” - ja niinpä kissanristiminen jää odottamaan kevättä tulevaksi. Paljon vähemmällä miekkonen olisi selvinnyt jos olisi herennyt raittiiksi ja ateistiksi, sillä tällöin ristimistä ei olisi tarvittu lainkaan.

Appelsiinikukkaerikoenen- Savolax SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Appelsiininkukkaerikoenen - Savolax (SLIDESHOW)

Täytyyhän tästä biisistä olla myös savonmurrekielinen versio, ja tässä se nytten sitten on. Amerikkalaisen Seaboard -yhtiön Orage Blossom Special -juna on korvattu tässä biisissä aikanaan Muukosta Konnunsuolle reissanneella junantapaisella, kappeeraiteisversiolla, jollaisia Suomessa junasteli aikanaan siellä sun täällä. Raiteet on jo aikapäiviä sitten rullattu pois. Tosin rataväylällä liikennöi myöhemmin joku ”junantapainen”, jonka muuan yksityishenkilö oli rakentanut ihan itsekseen.

Appelsiininkukkaerikoinen - Suomiversio (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Appelsiininkukkaerikoinen - Suomiversio (SLIDESHOW)

Tämähän on se tämä-tämä-tämä-äääh- no TÄMÄ - Orange Blossom Special, jonka Jonni Kassila aikanaan lauloi ja levytti. Tein laulusta oman versioni, jossa korvasin amerikkalaisen vankilan Konnunsuon vankilalla - jota ei enää ole. Orange Blossom Special - junakin on korvattu kapearaitaista rataa aikanaan Muukosta Konnunsuolle ajelleella junalla. Rata on rullattu kelalle jo aikoja sitten. Kuvassa näkyy Konnunsuon vankilan päärakennus, ja kuvan vangilla on minun pääni, mutta muu vartalo on ihan ehdan vangin vartalo, ja pukukin on ihan ehta vanginpuku, ja selli on myös ihan aito – joskaan sitäkään ei enää ole.

Paha isä (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Paha isä (LIVE)

Tein tämän biisin muistaakseni joskus iloisella 70 -tai 80-luvulla, jolloin olin opiskelijana ja koti-isänä. Minun mielestäni miestä ei ole tarkoitettu lälleröksi koti-isäksi, joka elää pentulaumansa kanssa alituista laatuaikaa, ja käy niiden kanssa iloisesti lähikaupassa naureskellen älyttömänä, niinkuin lähikauppojen televisiomainoksissa uskotellaan tapahtuvaksi. Mies on sisäänrakennettu vapaaksi vaeltajaksi ja seikkailijaksi. Sellaiseksi peterpaniksi ja robihoodiksi. Tosin useimmat miehet alkoholisoituvat ja muuttuvat psykopaateiksi ja insesti-iiroiksi jo isyytensä varhaisvaiheissa, ja pilaavat näin miessukupuolen maineen. Perhe hajoaa ja lapset otetaan huostaan ja joutuvat sitten mielisairaaloihin ja vankiloihin virumaan, jonne sitten kuolevatkin. Niin moni Valois-suku sammuu – Tudor-suvuista nyt puhumattakaan.

Paha isä (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Paha isä (SLIDESHOW)

Tein tämän biisin joskus iloisella 70 -tai 80-luvulla, jolloin toimin sekä opiskelijana -että koti-isänä. Tämä versio on ”jalostettu” C-Kasettinnauhoitteesta, johon olen lisäännyt hieman bassoa. Periaatteessa tämä on ONE-TAKE -esitys, koska 70-luvulla kotinauhureissa ei vielä tunnettu moniraitatekniikoita, vaan kaiken piti onnistua kerralla.