Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin etusivulle - Click here to return back to the front page

Timon oppaita PDF muodossa

PlayOnLinux ja Windows-ohjelmat

Klikkaa tästä ladataksesi ja lukeaksesi oppaan PlayOnLinux ja Windows-ohjelmat

PlayOnLinux on Winen edusohjelma, jolla voi asentaa Windows-ohjelmia ajettavaksi linuxissa. Se on osoitautunut käytännössä erittäin toimivaksi ja kaikki sillä asentuneet ohjelmat myös toimivat, tai ainakin käynnistyvät, eivätkä raunioita systeemiä kuten ne tekisvät jos käytössä olisi aito windows-järjestelmä. Kaikkea sillä ei voi asentaa ja ajaa, kuten vaikkapa Cyberlinkin -videon- ja audionkästtelyohjelmia, tai MAGIXIN vastaavanlaisia sovelluksia, mutta aika monet sovellukset sillä saa pelittämään, niinkuin sitä sanotaan, kun ei oikein osatakaan mitään.

RealPlayer, RealEncoder, ja RealProducer

Klikkaa tästä ladataksesi ja lukeaksesi oppaan RealPlayer, RealEncoder, ja RealProducer

Real on oikeastaan jo edesmennyt mediaformaatti, mutta käytin sitä aikoinaan palljonkin monista eri syistä, kuten siksi että enkooderit olivat ilmaisia, enkoodattujen tiedostojen koko pienempi kuin kilpailijoilla, ja siksi että se oli vaihtoehto Thompson SA:n ja Fraunhofer-Gestellshaftin patentoimalle Mpeg 3 -formaatille, jolla pystyi esittämään sekä kuvaa -että videota – ja alunperinhän koodaus olikin tarkoitettu kuvallisen informaation paḱkamiseen, mutta se soveltui myös äänen pakkamiseen, ja äänen pakkaumetodina MP3 tultiin myös tuntemaan. MP3:n patentti kuitenkin vanheni vuonna 1997, ja jo sitä ennen se oli selkeästi voittanut kilpailijansa. Real joutui antamaan periksi.

UNP 3.15, Bat2Exec, ja ST2DOS -apuohjelmien, ja joidenkin tiivistysohjelmien opas

Klikkaa tästä ladataksesi ja lukeaksesi oppaan UNP 3.15, Bat2Exec, ja ST2DOS -apuohjelmien, ja joidenkin tiivistysohjelmien opas

Laitan tässä näytiksi hieman vanhempia DOS-oppaita, eli suomentamiani manuaaleja. Nämä olivat erittäin käyttökelpoisia ohjelmia, ja samanlaisia en ole juurikaan nähnyt uudemmissa käyttöjärjestelmien versioissa. DOS oli hyvä järjestelmä, mutta väärin viritettynä tuhoisa. Oikein laaditulla Bat2Exec -ohjelmalla tehdyllä eräajolla saattoi salakavalasti vaikkapa tuhota toisten ihmisten systeemejä, koska DOS -järjestelmän kannalta oli samantekevää tuhottiinko tavallisia tiedostoja vaiko järjestelmälle välttämättömiä tiedostoja. Nykykäyttöjärjestelmät eivät salli tällaisia kaikki-operatioita, ja siksi niitä voidaan tehdä esimerkiksi linuxissa vain roottina. Windowsissa taas ohjelmien tarkoituksellinen poistaminen asennuksen jälkeen ei koskaan onnistu täydellisesti, ja aina ”tuhotuista” ohjelmista jää jämiä järjestelmään. Nykyjärjestelmissä ei koskaan tiedä mitä kaikkea järjestelmäpäivityksissä tapahtuu – vai tapahtuuko mitään. Uusissa Windows-versioissa ei voi enää ajaa DOS-ohjelmia – ei edes emulaattoreiden avulla, ja Mäkin uusissa järjestelmäpäivityksissä taas poistettiin 32-bittisten ohjelmien tuki, ja samalla heitettiin pihalle mainio Garageband -ohjelma, joka tosin jatkaa elämäänsä supistettuna kännyköissä. Kaikkea tällaista tapahtuu, ja kehitys on ikäänkuin kehittyvinään koko ajan. Onneksi linuxissa toimivat vanhatkin ohjelmat, ja emulaatoreiden avulla myös muiden järjestelmien ohjelmat – ja monet DOS-ohjelmat jatkavat siinä ontuvaa olemassaoloaan.

Norton Utilities -ohjelman opas

Klikkaa tästä ladataksesi ja lukeaksesi oppaan Norton Utilities -ohjelman opas

Käytin tätä ohjelmaa takavuosina paljonkin, ja suomensin ohjelman mukana toimitetun oppaan eräälle Virtaselle, joka tosin oli itse erittäinkin kielitaitoinen, ja taisi kaiken maailman sanskriitit sun muut – kurkkulaulusta nyt puhumattakaan. Oli paljon kielitaitoisempi kuin minä – perskohtaisesti.